KROPPEN, MATEN & JAG

Vi vet alla att vi inte helt plötsligt kommer att förvandlas till en prinskorv eller ett kålhuvud, men det ligger ändå en hel del sanning i uttrycket att du blir vad du äter.

Kroppen ställer krav på den mat du äter. Om du äter som kroppen vill fungerar den mycket bättre. Och det är faktiskt inte speciellt svårt att göra kroppen nöjd.

Nöjd och glad eller sur och rastlös
Hur och vad du äter påverkar både humör och ork. Med rätt mat finns det energi i kroppen och du kan vara pigg och koncentrerad. Annars finns det risk att reptilhjärnan slår till och gör dig trött, sur och du kan få svårt att sitta still.

Boven eller hjälten - Blodsockret
I kroppen finns något som kallas blodsocker. Blodsockret pendlar beroende på hur vi äter och avgör om reptilhjärnan släpps fram eller inte. Det är viktigt att äta så att det inte pendlar för mycket utan ligger på en jämn nivå. Och det gör du genom att äta bra jmat regelbundet. Regelbundet innebär frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål (frukt eller smörgås). Då är det lättare att vara koncentrerad och du känner dig mindre hungriga. Om du gör tvärtom och hoppar över måltider eller äter godis och dricker läsk för att dämpa hungern, är det stor risk att vi blir trötta och okoncentrerade.

Kroppen är mer än hjärnan
Allting hänger ihop. Vi behöver bra mat för att hålla humöret och koncentration i bra form, men vi behöver som sagt även mat för orken. Kroppen måste tillföras energi. Men vårt energibehov varierar en hel del.

När vi äter får din kropp energi. Den energin vill kroppen att du använder. Annars läggs den på lager. Och i takt med att lagret ökar går vi upp i vikt. Det är därför viktigt att vi är medvetna om vad vi äter och i vilka mängder beroende på hur mycket vi rör på oss.

Det är viktigt att äta olika saker
Mat och dryck delas ofta in i nyttigt och onyttigt, men det är vikigt att inte vara för enkelspårig. Ingen mat är så fulländad att den duger som enda näring men ingen mat är heller så dålig att den aldrig går att äta. Variera därför klokt och kom ihåg att det inte finns någon anledningen eller nytta i att vara extrem åt något håll. Varken det nyttiga eller onyttiga.