ÄTA RÄTT? HUR OCH VARFÖR.

Vad innebär det att äta väl balanserat? Det innebär att maten som äts under dagen har bra balans mellan de näringsämnen som kroppen kräver. Och de näringsämnen som vi behöver är:

Fett Protein Kolhydrater Vitaminer Mineraler Vatten


Varför måste jag äta fett?
Varför har ett enkelt svar: Fett är ett nödvändigt näringsämne för kroppen och ger kroppen mycket energi. Energi behvöer du ha för att orka röra på dig och sporta eller leka. Fett ser också till att din kropp kan ta vara på många av de vitaminer som du äter. Dessutom ger fett god smak åt maten du äter.

Protein är kroppens byggstenar.
Din kropp består av 15-20 procent protein och det finns framför allt i musklerna. För att musklerna ska finnas kvar och kunna växa behvöer vi hela tiden fylla på med proteiner. Protein är också viktigt för att bygga upp ett starkt immunförsvar. Och det är immunförsvaret som gör att din kropp kan kämpa mot sjukdomar och infektioner.

Kom ihåg kolhydraterna. Annars kan du bli glömsk.
Kolhydrater finns i många olika livsmedel och i både bra och mindre bra former. Det handlar om att äta rätt sorts kolhydrater. Nyttan med kolhydrater är att de, när de bryts ner, ger energi till cellerna i kroppen i form av glukos. Hjärnan behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Det är alltså viktigt att äta kolhydrater för att förse hjärnan med energi. Kanske det viktigaste botemedlet mot reptilhjärna.

Vitaminer – Ett kort alfabet av nyttigheter
Det finns många olika vitaminer som kroppen vill få i sig. Och de delas in i fettlösliga och vattenlösliga. Skillnaden är att de fettlösliga kräver att vi äter en del fett för att de ska kunna tas upp av kroppen. De vattenlösliga kan kroppen ta upp ändå.

Fettlösliga vitaminer: A, D, E och K
Vattenlösliga vitaminer: B och C

A-vitamin kallas för ”ögats vitamin” då den påverkar vårt mörkerseende. Finns i matfetter, lever, ägg och fisk. Betakaroten som finns i t.ex. morötter kan ombildas till A-vitamin av kroppen.

B-vitamin är en hel grupp av vitaminer. Bland de 8 olika vitaminer som ingår finns bl.a. Riboflavin som deltar i förbränning av fett, kolhydrater och protein och som framför allt finns i mjölk. Här ingår också B12 som veganer riskerar att få brist av då den bara finns i animaliska livsmedel. B12 behövs för fett- och proteinomsättning och produktion av röda blodkroppar.

C-vitamin påstås skydda mot förkylning. Den viktigaste funktionen är annars att stimulera kroppens upptag av järn. C-vitamin finns rikligt i många frukter och grönsaker t.ex. broccoli, apelsin och paprika.

D-vitamin behövs för att stärka skelettet och finns i fet fisk och vitaminberikad mjölk och matfett. Den bästa källan till D-vitamin är annars att vistas utomhus i solen. Ett ämne i huden omvandlas till D-vitamin när det träffas av solens strålar.

E-vitamin är en antioxidant och finns framför allt i vegetabiliska oljor, margariner, nötter och mandlar.

K-vitamin behövs för att vi inte ska förblöda vid skada. Det gör att blodet kan koagulera (stelna) och finns bland annat i bladgrönsaker och i lever.


Mineraler – Små mängder med stor påverkan
Kroppen byggs upp av ett 20-tal olika mineralämnen. Här förklarar vi några av de viktigaste.

Kalcium är det vanligaste mineralämnet i kroppen och har som uppgift att bygga upp skelettet. Kalcium verkar ihop med D-vitamin för att skelettet inte ska urkalkas och finns framför allt i mejeriprodukter.

Fosfor finns i huvudsak i tänder och skelett och är kopplat till omsättningen av kalcium och protein. Cerealier, baljväxter och mejeriprodukter är stora fosforkällor.

Järn utgör bara 3-5 gram av kroppen men har stor påverkan. Det ingår i blodets röda färgämne hemoglobin som ser till att syre transporteras till kroppens celler. Järn får vi i oss genom kött, fisk och fågel. Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och kan leda till trötthet, huvudvärk och sömnbrist. Alltså ännu en viktig del i botemedlet mot reptilhjärna.

Andra viktigta mineraler är Natrium, Kalium, Jod, Zink, Selen, Koppar, Magnesium och Krom.


Glöm inte att dricka. Det är livsviktigt
Äta bör man annars dör man har du kanske hört någon säga. Ännu viktigare är det att dricka. Runt 70% av kroppen består av vatten och det är viktigt att nivån hålls jämn. Annars kan vi bli uttorkade och det blir svårt att rena kroppen.